Rakennusten saneeraustarve on kasvanut viime vuosina merkittävästi

Korjausrakennuspuolella on riittänyt töitä viime vuosina eikä tahti tule näillä näkymin hiljenemään tulevinakaan vuosina. Laajoja saneerausprojekteja toteutetaan niin julkisissa kohteissa kuin taloyhtiöissä ja omakotitaloissakin kaikkialla Suomessa.

Miksi korjausrakentamisen tarve on kiihtynyt? Tähän vaikuttaa ainakin neljä asiaa.

1. Huippurakennusvuosien kohteita korjataan nyt

1970-80-luvuilla rakennettiin aiempiin vuosikymmeniin verrattuna moninkertainen määrä rakennuksia. Ne ovat nyt tulleet elinkaarensa päähän ja vaativat korjausta. Näissä 40-50-vuotiaissa rakennuksissa toteutetaan tällä hetkellä kovaa vauhtia etenkin linjasaneerauksia.

Kiinteistöjen korjausvelka ja -tarve kasvavat myös jatkossa, joten saneerauspuolella ei näy hiljenemisen merkkejä. Rakennusalan suhdanneryhmä (Raksu) ennustaa korjausrakentamisen kasvavan noin kahden prosentin vuosivauhtia lähivuosina.

2. Asbesti aiheuttaa lisätyötä

Rakentamisen huippuvuodet olivat myös haitta-aineiden huippuvuosia. Asbestia käytettiin rakennusmateriaalina ja sidosaineena erittäin paljon 90-luvulle asti. Uuden lainsäädännön vuoksi kaikkiin ennen vuotta 1994 valmistuneisiin rakennuksiin täytyy tehdä asbestikartoitus purkutöiden yhteydessä.

Asbestikartoitukset ja niitä mahdollisesti seuraavat asbestipurkutyöt pidentävät korjausrakennusprojekteja. Myös tästä syystä korjausrakennussektorilla riittää töitä tällä hetkellä.

Kalusto

3. Rakennuksia ei ole huollettu oikein

Rakennukset pysyvät hyvässä kunnossa pitkään, mikäli niitä huolletaan säännöllisesti ja tehdään ennakoivaa ylläpitoa. Tutkimusten mukaan kiinteistöjen ylläpitoa ja huoltotoimia on kuitenkin säästösyistä laiminlyöty niin kuntasektorilla, asunto-osakeyhtiöissä kuin omakotitaloissakin. Jos ennakoivaa ylläpitoa ei tehdä, pienistä ongelmista kasvaa lopulta suuria ja kalliita ongelmia. 

4. Korona viivästytti projektien aloittamista

Se, miksi korjausrakentamisen tahti on lähtenyt entistä kovemmin nousuun juuri tänä vuonna, selittyy ainakin osittain koronapandemialla. Kun korona saapui Suomeen, monet taloyhtiöt laittoivat korjausrakennushankkeet kokonaan jäihin esimerkiksi taloyhtiössä asuvien riskiryhmäläisten suojelemiseksi. Nyt, kun tilanne on helpottamaan päin, nämä projektit on päätetty käynnistää. Näiden lisäksi on luonnollisesti myös pitkä jono uusia projekteja.

Tulevaisuuden näkymät

Rakennusten korjaaminen on Suomessa kasvava rakentamisen sektori. Ennusteen mukaan Suomen asuinrakennusten korjaustarve on vuosina 2016-2025 vuosittain noin 9,4 miljardia euroa. 

Vaikka korjausrakentaminen on kasvava ala, se ei ole ulkopuolisilta vaikutuksilta turvassa. Ukrainan sota on jo nyt vaikuttanut esimerkiksi materiaalien saatavuuteen ja hintaan. Tämä saattaa lykätä purkupäätöksiä, sillä ei ole varaa rakentaa uutta tilalle. 

Me Suomen Erikoissaneerauksella toteutamme purkutöitä, kuten asbestipurkuja, yritys- ja yksityisasiakkaille ympäri Suomen. Ota yhteyttä ja kysy lisää!